2
odpowiedzi
Dodane przez Amfibra | 2012-04-11 16:39:51

To bardzo możliwe. Kiedyś też o tym słyszałam. Szczegółów nie znam niestety wiem jedynie że, całą trasę jedzie się dość długo nawet jak na tak dużą odległość.

2
odpowiedzi
Dodane przez Majster Kartofel | 2012-04-10 16:26:33

Składniki: 8 filizanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej 1/4 filiżanki drobnostartej marchewki 2 małe cebule drobno posiekane 1/3 filizankki cukru pudru (może być nieco mniej) 1/2 łyżeczki (do herbaty) soli 1/8 łyżeczki (do herbaty) pieprzu 1/4 filiżanki mleka (lub nieco mniej, jeśli majonez nie jest bardzo gęsty) 1/2 filiżanki majonezu (dobrze żeby był gęsty, np. Dekoracyjny) 1 1/2 łyźki (do zupy) białego octu winnego 2 1/2 łyżki (do zupy) soku z cytryny Sposób przyrządzania: Startą kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. źródło: http://przepisy.smartigo.pl

2
odpowiedzi
Dodane przez Piękny Roman | 2012-04-06 09:27:00

Jeśli chcesz skorzystać z naturalnych sposobów farbowania jajek na Wielkanoc musisz pogodzić się z tym, że wymaga to więcej zachodu i pracy niż przy barwnikach ze sklepu lub naklejkach. Z naturalnych składników możemy otrzymać takie barwy jak brąz, ciemny brąz, beż, czerwień, róż, żółty i granat. GRANAT Można go uzyskać na dwa sposoby - z czerwonej kapusty lub hibiskusa. Kapustę (około 2 małe główki) trzeba pokroić, zalać ją polową litra wody i dodać 5 łyżek octu. Należy to odstawić na noc (koniecznie pod przykryciem). Przez ten czas z kapusty wydobędzie się barwnik. Na następny dzień wystarczy zanurzyć w nim na jakiś czas jajka (wcześniej ugotowane). Drugi sposób jest łatwiejszy. Wystarczy jedynie do naparu z Hibiskusa dodać łyżeczkę sody oczyszczonej a potem tylko zanurzyć w nim jajka. ŻÓŁTY Otrzymamy go przez ugotowanie jajek w wodzie z przyprawami: kurkuma lub carry. Podobny efekt uzyskamy dzięki bardzo mocnej herbacie. BRĄZ, CIEMNY BRĄZ i JASNY BRĄZ Można je uzyskać przez ugotowanie jajek z wysuszonymi łuskami cebuli. Żeby barwienie przyniosło dobry skutek trzeba łupiny cebuli pozostawić na noc zalane wodą. Następnie zagotować, a gdy woda będzie mocno zabarwiona to umyte jajka gotujemy w tym roztworze ok 10 minut. Jeśli chcemy uzyskać bardzo ciemny brąz to trzeba gotowac jajka w wodzie z dużą ilością kawy. CZERWONY Uzyskamy go z łusek czerwonej cebuli. Postępujemy tak jak przy zwykłej cebuli. Intensywność koloru zależy od ilości łusek oraz czasu gotowania jajek. Drugim sposobem jest zaparzenie kwiatów hibiskusa i dodanie do niego około pół łyżeczki soku z cytryny.Jajka trzeba ugotować w tym wywarze. Jeśli kolor jest delikatniejszy niż oczekiwaliśmy to trzeba po prostu zostawić ugotowane jajka w barwniku na dłuższy czas. RÓŻ ten kolor otrzymamy poprzez moczenie gotowanych jajek w soku z buraków. Intensywność koloru zależy od czasu ich moczenia.

1
odpowiedzi
Dodane przez Frantz | 2012-03-30 16:29:21

Może kawiarnia Retro (ul Piwna-numeru nie pamiętam) na starym mieście w Gdańsku. Może to jakoś szczególnie wyjątkowe miejsce nie jest ale dla pary jak najbardziej odpowiednie.

RANKING UŻYTKOWNIKÓW


Muzyka to Twoja pasja? Najlepsze interpretacje piosenek tylko na Groove.pl. Rap, rock, pop - teksty z wszystkich tych gatunków znajdziesz na Groove.

Jakiemu klubowi piłkarskiemu kibicujesz? Wyniki meczów, statystyki, newsy, zapowiedzi - to wszystko znajdziesz na Meczyki.pl, prawdziwej świątyni każdego fana sportu.